Jarní restart

Miluše Skulinová

Jarní restart

 

         Nejen po zimní chřipce si náš organismus zaslouží jarní očistnou kůru. S trochou pozorovacího talentu vidíme v přírodě probouzející se život, který je natolik důmyslný, že vše, co právě roste, je pro náš organismus užitečné.

         K udržení zdraví je zapotřebí tělo nejlépe průběžně detoxikovat. V zimě postrádáme vitamín D ze sluníčka, méně sportujeme a pravděpodobně pojídáme méně čerstvé zeleniny a ovoce. Cítíme se tak unaveněji.

Na jaře se doporučuje podpořit činnost jater, pročistit střeva, zbavit se překyselení. Za tímto účelem popíjíme bylinky s obvykle hořkou chutí jako je podběl, devětsil, ostropestřec, kopřivy... Nesmíme zapomenout na zvýšený pitný režim, nejlépe čistou vodu, ať se toxiny z těla vyplaví a nekolují v lymfatickém systému. Ten podpoříme pravidelným cvičením, procházkami, během, jízdou na kole. Kdykoliv nám to situace dovolí, položíme nohy do zvýšené polohy a nebo zapojíme lýtkový sval přešlapováním či propínáním chodidel. Lymfu rovněž rozproudíme studenou sprchou!

Do stravy přidáme více kořenové zeleniny, která  tělu dodá potřebné minerály. Také luštěniny plné bílkovin a minerálů nám dodají potřebnou energii. Po ranním probuzení se nastartujeme nejlépe vlažnou vodou s citronem. Na dopolední svačinu pak rozmixujeme např. banán, jablko, pomeranč, vařenou mrkev, chia semínka, vločky s klíčky a mandlové lupínky se lžící lněného oleje jako elixír mládí! Na oběd doporučuji jarní boršč, špenát a salát z kopřiv, nebo červenou řepu na jakýkoliv způsob (viz recepty našeho stravování). Do polévek a salátů přidáme hrstku čerstvé petrželky, řeřichy nebo směs klíčků. Odpoledne holdujeme zelenině jako jsou ředkvičky, kedlubny, salát a vitamínovou bombu plnou probiotik nalezneme v kvašené zelenině. Na večeři si můžeme dopřát rybu.

Naše zanešené útroby nejlépe pročistíme např.jednodenním půstem či starou jogínskou šankaprakšalánou, pitím teplé slané vody (viz techniky péče o tělo). Tělo zbavíme kyselin koupelí s přidáním jedlé sody nebo mořské soli. Prodávají se také tělové peelingy s přírodními oleji a krystaly soli na prokrvení těla a prevenci celulitidy. Nejvydatně se zbavíme škodlivin intenzivním pocením při milování, sportu nebo saunováním!!!

Nesmíme zapomenout na tzv. plný jógový dech ( viz kolonka pohyb ), který nás každou minutu zbavuje oxidu uhličitého, uvolňuje svalstvo a zklidňuje naši mysl. Osobně nazývám PJD vnitřním lékařem.

A nakonec, pokud nejste silní alergici, natrhejte si v přírodě první jarní květinky petrklíče, sněženky či narcisky, ozdobte si jimi domov a pohlaďte tak svou duši.

Úspěšný jarní restart a příjemné chvíle na toulkách zelenající se krajinou!

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články