Jógový kurz leden-duben (14.cvičení)

Miluše Skulinová

Informace pro předplatitele kurzu jógy 1-4/2020

Správný regulátor stresu

Jednou jsem slyšela na Radiožurnálu přednášku českého plastického chirurga na téma operace u lidí s nadváhou (plastiky a podvazování žaludku atd). Důležitou podmínkou však pro absolvování totoho zákroku, který by měl pozitivní dopad na snížení nadváhy, bylo setkání s psychologem, který měl dát pokyn ke schválení zákroku v okamžiku, že pacient má dostatečnou motivaci, pevné odhodlání a vyřešení volby správného regulátoru stresu. Regulátorem stresu je často jídlo, alkohol, cigarety, počítač, sladkosti. Když se k tomu přidá nicnedělání a úplná absence pohybu, má to fatální následky pro naše celkové zdraví. Proto je volba regulátoru stresu tak důležitá! A každý bychom si ji měli vědomě vytyčit.

V dějinách lidstva byl jediným a správným regulátorem stresu útěk, běh. I dnes je pohyb tím nejsmysluplnějším řešením stresu, kdy odplavíme z těla škodlivou chemii a zaplaví nás hormony štěstí. Jenže dnešní způsob života nám vždy nedovoluje z místa utéct nebo začít klikovat!laugh

Z pohledu jógy máme hned několik doporučení, která může nepozorovaně provádět každý.

1. použít plný jógový dech (PJD). Bylinkář, dědek kořenář B.Nový, tento dech nazývá ještěrčí. Pomalý hluboký nádech do břicha, hrudníku, ramen a pomalé vydechnutí až propadnutí se břicha k páteři a opět pomalý nádech a ještě pomalejší výdech. Jedna věc je o něm číst, druhá věc je ho denně trénovat, uvědomovat si ho a v případě nouze ( ve stresové situaci ) - jako když ho najdeme. Účinky jsou znatelné - uvolněné hluboké svaly, pomalý rytmus srdce a dechu,  jasná a klidná mysl.

2. používání muder nebo talismanů. Můžou to být propojené palce a ukazováčky a to vždy, když trénujeme PJD nebo když je nám příjemně, jsme šťastní, jsme na svém oblíbeném místě. Použít můžeme i svůj oblíbený přívěšek, kámen, prstýnek, knoflík a opět, když trénujeme PJD nebo si užíváme příjemného rozpoložení, jako bychom tuto pohodu vložili do oblíbeného předmětu. A když bude těžko na bojišti a někdo se po nás sveze, můžete využít každodenního cvičiště, spojit prsty, stisknout v kapse kámen a v tu chvíli autopilot pracuje za nás - dostaví se pocit uvolnění a vyrovnanosti.

3. pravidelná koncentrace, která snad jednou přejde v meditaci je tou pravou myčkou pro naši přeplněnou mysl, která působí na náš organismus jako svěrák - stlačuje naše orgány, naše srdce, plíce, žaludek, štítnou žlázu, mozek. Pravidelná koncentrace na dech, na hudbu se zavřenýma očima působí na naše celkové zdraví jako minutový útěk na dovolenou, na kterou se všichni celý rok nesmírně těšíme, zažíváme před a po ní obrovský stres v zaměstnání a investujeme spoustu financí. A přitom si takovou dovolenou můžeme dopřát každý den, náš mozek to totiž dokáže a my? Návod nám dává tzv.jóga nidra - položíme se na teplé místo, přikryjeme se dekou, pustíme si relaxační hudbu, zapojíme PJD, uvolníme vědomě celé tělo a vybavíme si naše oblíbené místo na dovolené - to je nejlevnější cestovní kancelář!!!laugh Ale nikdo vás nesmí rušit, jste přece na dovolené!laugh

4. srovnané životní hodnoty. Jóga doporučuje pravidelně četbu duchovní literatury. Tak jak denně nasytíme žaludek i naše duše hladoví po kvalitní stravě v podobě nějakého moudra, citátu, psané zkušenosti, která nám dává návod, jak zvládat těžké životní situace, jak se z nich poučit, jak žít.  Není lehčího bytí, čím většího poznání o životě nabudeme a přijmeme jej s veškerou pokorou a smířením.

5. výborným regulátor stresu je alternativní hudba a jóga zvuku, jejichž působení na naše zdraví už potvrdili lékaři z celého světa. Těchto poznání využívali kdysi dávno "primitivní" předkové, Indiáni a šamani. Dnes některý druh hudby přivádí spíše k šílenství! Ale nemusíme nosit zlato v hrdle jako Karel Gott na to, abychom si nemohli vylepšit naše nitro. Jóga nabízí Bráhmárí - zvuk čmeláka nebo zpěv "Óm". Čím hlubší tóny dokážeme, tím větší zázraky se s námi dějí. A nebojte se Chocholouška! Najděte si klidné místo, zavřete si oči a rozjeďte zpěv naplno! Rozjed óm můžete i v autě cestou do práce, jen prosím, nezavírejte oči!

6. pro dnešek poslední výběr z mnoha regulátorů stresu, protože není po desáté hodině, a tím je smích! Tibeťané věří, že tajemství dlouhověkosti je v: jez o polovinu méně a směj se dvakrát více. Jako kosmetička uznávám tzv. vrásky sympatie. K čemu je člověku hladká tvář bez možnosti úsměvu?  Ale pozor na vrásky uprostřed čela od nervozity, naštvanosti a rozčilování! Nejen, že nám nesluší, ale hněv neprospívá našemu zdraví!!!

Na úplný závěr citát od Jana Wericha: 

Lidské štěstí, to je taková šňůrka, na kterou navlékáme malé korálky, taková malá štěstí — čím jsou drobnější a čím je jich víc, tím je to jejich štěstí větší.

 

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články