Po zimním útlumu jarní oživení

Miluše Skulinová

Respektování přírodních zákonů se vyplatí. Energii nám dodává kvalitní spánek a pravidelný pohyb.

Po zimním útlumu jarní oživení

Pro mnoho živočichů je přirozené, že v zimě spí, zpomalí se jim metabolismus, i my lidé měníme aktivity, často máme méně pohybu a měli bychom tedy okolnostem přizpůsobit režim. Dnes si  probereme psychickou stránku člověka při změně ročních období, měnící se délky dne, působení světla a tmy na náš organismus.

            Abychom se cítili pohodově při jakýchkoliv změnách, musíme být v rovnováze, odolní, silní, přizpůsobivý, zkrátka pružní myšlenkami a být také pány vlastního myšlení. Takovému tréninku napomáhají v mnohém jógové techniky dharana, dhjana a meditace. Učí  ovládat myšlenky tak, abychom se dokázali koncentrovat v náročných situacích, abychom se naopak dokázali uvolnit v přepjatých chvílích. Určitě i změna ročních období může někomu spustit migrénu či tíživou únavu.

 

Technika tibetských mnichů

            Z vlastních zkušeností doporučuji tzv. ranní a večerní ztišení. Jednoduše si najděte klidné místo, může to být vaše postel, křeslo, deka na koberci, posaďte se tak, ať si neopíráte záda, zavřete oči, ruce položte volně na nohy a dýchejte pomalu, ale zhluboka plným dechem, tzn. nádech od břicha, přes hrudník, až po ramena, výdech vedeme delší než nádech. Několikrát se takto uvolníme a pak se poddáme klidu a tichu. Pokud nás ruší neustálé myšlenky, tak pozornost zaměříme na nádech a výdech. Plný dech můžeme použít kdykoliv v průběhu dne, kdy se cítíme pod nátlakem, nervózní, máme strach, je ideální před pohovorem nebo před zkouškami. Vždy nás uvolní, zklidní, zlepší náladu.

 

Co je to štěstí? Hormony v našem mozku!

            Lidské tělo bylo zrozeno k pohybu, proto máme přes 600 svalů a mnoho kloubů. Pohyb potřebujeme pro zdravé plíce a srdce, aby svalový korzet držel páteř vzpřímeně, ale také pro zdravou psychiku. Člověk, který pravidelně sportuje, chodí na procházky, do přírody, je na tom vždy lépe náladově. Při sportu náš mozek totiž uvolňuje endorfiny, tzv.hormony štěstí. Navíc platí souvislost mezi pevným tělem a odolnou mentalitou. Svalově slabší jedinci jsou i psychicky labilnější. Nehledě na to, že vysportovaný člověk se těší vyššímu sebevědomí. Dále vytvořením si pravidelného režimu zpevňujeme vnitřní vůli a vytváříme si řád, jež naší psychice opět přispívá. Endorfiny zaplavují naše tělo libími pocity také, když se věnujeme oblíbeným činnostem, umění, malbě, hudbě, jsme-li s milovaným člověkem apod.

 

Den a noc

            Respektovat přírodní zákony se vyplatí. Denní světlo totiž  spouští činnost hormonů ovlivňujících naše trávení nebo mozek, zkrátka denní aktivity. Naopak bez přítomnosti světla se naše tělo tlumí a měli bychom mu dopřát odpočinek. Lidský mozek nemá lymfatický systém, ale potřebuje se také zbavit toxinů, děje se tak pouze při osmihodinovém spánku. V nejhlubší fázi spánku a při nízkých kmitočtech se tak náš mozek o několik milimetrů zmenší a mozkomíšní mok „opláchne“ a zbaví mozek látkových metabolitů. Aby nám mozek sloužil stoprocentně, je vhodné vstávat s kuropěním a chodit spát se slepicemi. Pouze při pravidelném spánku předejdeme únavě, bolestem hlavy, případnému vypadávání paměti a nesoustředěnosti. A jedině plni energie jsme schopni odolávat stresu a těšit se ze života! Tělu pak můžeme dát zabrat sportem nebo prací a večer se můžeme těšit na zasloužený odpočinek.

 

A vězte, že psychická únava předčí fyzickou! Nejlepší lék na depresi je fyzický pohyb!



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články