Šankaprakšalána

Miluše Skulinová

Jógová očistná technika střev

Šankaprakšalána

 

V překladu znamená šankaprakšalána gesto ulity, protože tekutina prochází trávicí trubicí jako ulitou. Jedná se o staletími a zkušenostmi prověřenou jogínskou techniku očisty těla, konkrétně trávicího traktu od žaludku až po konečník, prostřednictvím pití teplé slané vody. Doporučuje se provádět nejméně 2x ročně (podzim a jaro) nebo při každé změně ročního období.

 

Proč očistu provádět?

Čisté střevo je jedním z klíčů našeho imunitního systému. Organismus se po celý život intoxikuje ze stravy, následkem dietních chyb, ale především produkty hnilobného kvašení zbytků potravy ve střevě při chronických poruchách trávení. Tyto jedy, pronikají stěnou střeva, dostávají se do krevního oběhu, šíří se tak po celém těle a působí zhoubně.

Zanášení střev podporuje i zácpa jako příčina sedavého způsobu života a nedostatku vlákniny. Každodenní vyprazdňování střev nevylučuje možnost zanášení sliznice sedimenty, které nejsou nikdy odstraněny a toto trvalé dráždění střevní sliznice může být příčinou zhoubného nádoru.  

 

Kontraindikace

Šankaprakšalána není vhodná pro ty, jež trpí:

  • žaludečními vředy
  • akutním onemocněním trávicího traktu (průjem, zánět, slepé střevo, nádor)

 

Účinky

Pomáhá odstraňovat zácpu.

Úplně odstraňuje usazeniny, které pokrývají sliznici střev a složité kličky.

Je účinným doplňkem léčky parazitů.

Odstraňuje pach z úst a tělesný zápach, lepší spánek, odstraňuje vyrážky na pleti a na těle.

Cvičení doprovázející očistu stimuluje játra a slinivku. Alternativní lékaři úspěšně touto technikou léčí začínající cukrovku.

 

Postup:

Provádí se nalačno. Na 1.2 l teplé vody 1 vrchovatá lžíce soli. Nalívat si po 2 dcl střídavě se napít a  cvičit následující cviky: foto příloha

  1. cvik - opakuje se 4x na každou stranu, otevírá vrátník mezi žaludkem a dvanáctníkem
  2. cvik – 4x, voda postupuje do tenkého střeva
  3. cvik – 4x, prostupuje tenkým střevem
  4. cvik – 4x, voda v tlustém střevě a konečníku

 

Do 5 min by se měla dostavit stolice, pokud ne, musí se intenzivně cvičit a pít, pokud ani tehdy ne, pak se vyvolá zvracení a napijeme se čisté vody. Po 2 – 2.8l slané vody ( 10 – 14 pohárů ) vychází čistá voda.

Doporučuje se namazat konečník olejem kvůli podráždění od slané vody. Po vypití slané vody vypít vlažný heřmánkový čaj min 0.5 l. 30 min po očistě sníst předem uvařenou rýži s mrkví a máslem nebo ghí ( raději rozvařené než syrové).

24 hodin po očistě nepít mléko, kyselé potraviny, syrové ovoce a syrovou zeleninu. Následující dny omezit maso.

 

Po očistě odpočívat, neprochladnout. V následujících dnech je možné užít probiotika.

 

První stolice se může objevit až po 24 hodinách nebo déle. Zprvu světlá stolice.

 

Výchozí požitek

Prázdné ploché břicho, pocit lehkosti a čistoty. Motivace pro zdravé stravování.! Příjemný pocit prevence rakoviny střev.



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Fotogalerie




Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články