Součást kohoutích hřebínků pomáhá mládnout

Magdaléna Sikorová

Co to je tak zvaná molekula mládí, kde se bere a kdo ji objevil?

Odhalte tajemství molekuly mládí

Ta záhadná ingredience, která je součástí organizmů celé živočišné říše, se jmenuje kyselina hyaluronová. Vyskytuje se v lidském těle jako pojivo buněčných tkání a známe ji také jako mazivo v oku, kloubech a kůži.

50 % jejího objemu v lidském těle je v kůži.

Má velkou schopnost vázat vodu, její molekula pojme až tisícinásobek své hmotnosti

Poměr kyseliny hyaluronové v těle se od 40 let věku rapidně snižuje. V 60 má tělo už jen desetinu původního množství.

V pravém slova smyslu nevyhlazuje vrásky, ale v kosmetických výrobcích se používá především pro svoji schopnost vázat na sebe vodu a tím hydratovat a zjemňovat pokožku.

Posiluje tvar tkání a jejich pnutí.

Antioxiduje volné radikály a podporuje novotvorbu kolagenu.

V pojivé tkáni kloubů a chrupavek zastává funkci lubrikantu.

Její objev nejdříve pomáhal péct

Za jejího objevitele je považován maďarský vědec Dr. Endre A. Balazs, který si jí roce 1942 nechal patentovat, jako komerční náhradu vaječného bílku v pekařských produktech.

Zkoumal ji ale dál a v 60. letech ji postupně prosadil i pro lékařské účely. Původně se získávala z kohoutích hřebínků, očí tučňáků nebo hovězího dobytka a ze žraločí kůže. Tyto metody jsou dnes považovány za nehumánní. Dnes se získává z buněčných stěn, pro tyto účely kultivovaných, streptokoků.

Jak se stala top hvězdou v boji proti vráskám

Za popularitou kyseliny hyaluronové jako anti-aging preparátu stojí obyvatelé malé vesničky Yuzuri Hara u Tokia v Japonsku. Zjistilo se, že za jejich mladistvou vizáží (hladká pleť, lesklé oči, dobrá zdravotní kondice), která vůbec neodpovídala jejich věku, stojí vysoká míra kyseliny hyaluronové v jejich těle. Tu získávali z místních potravin (zeleniny a škrobů), které tvořily základ jejich stravy.  To inspirovalo jistou japonskou farmaceutickou firmu k vytvoření první hyaluronové pilulky jako anti-aging preparátu.

Její budoucnost je jistá

I dnes se hledají další možnosti jejího využití. Například pro dehydratované vlasy. Předpokládá se, že přípravky s kyselinou hyaluronovou jim mohou navrátit sílu a svěžest. Účinek na vlasy zatím žádná studie nepotvrdila, ale v blízké budoucnosti se dá předpokládat v této oblasti posun ve výzkumu.



Magdaléna Sikorová

Copywriterka

Osobní motto: „Každý den se můžeš něco nového naučit."

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články