Pohybový režim dne

Miluše Skulinová

V dnešní uspěchané době musíme být dobří plánovači svého času. Pro naše zdraví je nutné, aby práci následoval odpočinek.

Pohybový režim dne

I když někteří těžce fyzicky pracují nebo naopak jsou psychicky z práce vyčerpaní, všichni po práci potřebujeme jistou rehabilitaci. Každý jinou, ale naše tělo i psychika ji potřebují! Zvláště pak, když máme pocit, že už nemůžeme, že jsme vyčerpaní.  Sama jsem pracovala na nočních, také jsem absolvovala 12-ti hodinovou pracovní dobu, ale na jistou rehabilitaci v podobě sportu jsem si čas udělala a když ne, pak jsem většinou onemocněla.

Osobně mi vyhovuje tento způzob pohybového režimu, který si jasně naplánuji a jen ve vyjímečných případech poruším:

Vstávám o hodinu dříve, než odcházím do práce. Několik minut medituji. Následuje 10 minut rozcvičky, většinou pozdrav slunci (viz.video), sprcha, masáž olejem, vše mi trvá tak 30 min. Zbytek věnuji snídani, přípravě svačin atd.

V průběhu dne, protože hodně sedím, se snažím neustále kontrolovat dech, uvolňuji hlavu a krční páteř, co nejčastěji propínám paty a špičky, aby nohy neotýkaly, kontroluji držení těla. Ve chvíli volna si udělám alespoň pár dřepů, protáhnu se.

Pracuji obvykle 10 hodin. Po práci mi dodá energii sprcha a pak nutně potřebuji alespoň půlhodinový aktivní sport. Většinou jdu běhat, na kolo, při špatném počasí si zacvičím posilováním vlastním tělem, jdu na horolezeckou stěnu, zkrátka se zadýchat a spotit. V nouzových případech alespoň 30 min procházky.

Večer před spaním si většinou provedu pár ásán na protažení, uvolnění a posílení těla. Jde o cviky, které mnozí cvičí na rehabilitaci až, když se jim zablokuje páteř a nemůžou se hýbat. Hodně dbám na prevenci a tvrdím, že si nemůžu dovolit být nemocná, proto se denně o svoje zdraví starám.

Ráno doporučuji dynamické cvičení na rozproudění lymfy, srdce, plic a prokrvení mozku. Nastartuje celý náš organismus. Taková rozcvička dodá dobrou náladu!

Odpoledne po zaměstnání, než začneme s domácností, bychom se měli přeprogramovat alespoň na 30 min a dopřát si intenzivní aerobní pohyb ( běh, plavání, cvičení, kolo, běžky, brusle, co nás baví!).

Před spaním doporučuji klidné protažení,  uvolnění a posílení v podobě strečinku nebo jógy, dále mentální zklidnění.

Pokud vás přemáhá nedůslednost, kupte si nástěnku a vypište si na každý den přesnou hodinu a aktivity, které provádíte vy, váš partner nebo děti. Co je psáno, to je dáno! A máte v tom všichni jasno!

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články