Akné

Miluše Skulinová

Po 21 letech kosmetické praxe popíši praktické zkušenosti, ne všudypřítomnou teorii.

Akné

Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz. Ne však každý, kdo má na obličeji pupínky nebo červené flíčky, má zánět.  Je důležité rozlišit projevy problémů a příčinu a podle toho zvolit řešení.

U všech zdravotních problémů se držím hesla - kde je rovnováha, není důvod pro nemoc. Pokud mladý člověk v období, kdy zvýšená hladina hormonů podporuje mazotok, činí vše pro své zdraví a přesto se mu v obličeji a na těle tvoří cysty, zarudlé a zahnisané boule a zanícené, bolavé póry, aniž by si sám zasahoval do obličeje, pak je důvod zajít ke kožnímu lékaři a zánět přeléčit minimálně lokálními antibiotiky. Takových je však málo. Přiznám se, že za celou svou praxi jsem se s nikým takovým nesetkala. Vždy si problém s pletí postižený zhoršoval sám.

Druhý a častější případ je pleť s mírnějšími projevy, pouze ucpané póry nebo červené pupínky bez zánětlivých projevů. Příčinou mohou být reakce na dietní přestupky, nedostatek probiotik, problémy s vyprazdňováním, nedostatečný pitný režim, časté sahání na pleť, přemaštění vlivem nesprávného krému, podráždění potem po intenzivním sportování, nesprávná a nedostatečná hygiena.

Ať tak nebo onak, doporučuji následující:

1. Být pánem vlastní mysli se vyplatí i u akné. Psychicky vyrovnaný člověk lépe snáší nesnáze, které s sebou puberta přináší. Projevy akné jsou dočasnou záležitostí ne celoživotní postižení! Také klidná mysl nechává v poklidu ruce, které v opačném případě nervózně cestují po obličeji a činí pleť zjizvenou. Neustále na kosmetice připomínám, že pupínek se hojí maximálně týden, ale jizvy a pigmentové skvny se odstraňují i desítky let. 

2. Naše tělo pracuje jako automobil. Jaké PHM do něj natankujeme, tak jezdí. Pokud budeme při akné pít kofolu a pojídat sušenky a čokolády, množství cukrů v těle podpoří zánět kůže nebo čehokoliv jiného v těle. Je třeba se vyvarovat potravinám s barvivy, konzerváty a tavícími solemi, stravovat se čerstvým jídlem a čerstvě vařenými pokrmy, žádné polotovary, uzeniny, sladkosti, sýry, alkohol. Upřednostňovat zásaditou stravu. Podpořit činnost jater (ostropestřec, pampeliška), vylepšit funkci střev, podpořit imunitu probiotiky. Aby se tělo dostatečně očišťovalo, pít alespoň 2-3 litry vody i čaje.

3. Dodržovat dostatečnou hygienu. Nejlépe po každém intenzivním pohybu smýt pot z postižených partií. Kyselý film z těla dobře odtstraní jedlá soda (koupel, omývání obličeje), sodou si provedeme i výborný pleťový peeling na navlhčeném obličeji. Hydrataci pleti prospívají bylinné a květinové vody. Z komerčních výrobků pak doporučuji přípravky z microstříbrem, chlorofylem nebo kyselinou salicylovou. Pokud dotyčný psychicky trpí, pak se může na pleť nanést pudr nebo make-up s antibakteriální složkou. 

4. Pít i omývat obličej doporučuji protizánětlivými bylinami jako jsou levandule, řepík lékařský, šalvěj, heřmánek, echinacea, řebříček, jitrocel. Dále zelené rostliny jako zelený ječmen a aloe vera gel. Do vody přidávat citron a zanícené pupínky rovněž můžeme potírat kapkou citronu nebo esenciálním levandulovým olejem.

Shrnutí:

Nesahat si na obličej kromě hygieny. Jíst zdravě. Hodně pít vodu a čaje. Nejíst nic s přídavkem cukrů a chemie. Mít dostatek vlákniny a pohybu, aby nehrozila zácpa. Podporovat imunitu organismu. Nepřemašťovat pleť. Využívat léčivých bylin z přírody. Uvolnit se a věřit, že problémy pominou!

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články