Medvědí česnek

Miluše Skulinová

Každoročně přináší jaro teplo, sluníčko a také všelék v podobě Česneku medvědího

Česnek medvědí nebo také divoký

 

Česnek medvědí je prvním poslem jara. Čerstvě zelené, lesklé listy se podobají jedovatým listům konvalinky. Měli bychom si pospíšit a v průběhu dubna jej natrhat před rozkvětem. Zelené koberce česnekových listů najdeme na humusovitých vlhkých loukách, ve stínu pod keři či v listnatých horských lesích. Česnekovou vůni ucítíme dříve, než bylinu spatříme.

 

Léčivé účinky

Osobně nazývám česnek všelékem a vypěstovala jsem si na něj chuťovou závislost, nedávám ho pouze do buchet! Především prospěje při jarní kúře a detoxikaci. Má očišťující účinky na krev i střeva, díky tomu se hodí při léčbě problematické pleti. Očišťuje žaludek, je vhodný při akutních i chronických průjmech, mírní křeče, zlepšuje výkonnost střev, hubí škrkavky a hlísty. Čerstvé listy působí močopudně a pročišťují tak ledviny a močový měchýř. Zprůchodňuje cévy, snižuje tak vysoký tlak, zlepšuje prokrvení končetin a mozku, odstraňuje závratě, pocit tlaku v hlavě a úzkost. Odhleňuje stejně jako cibule průdušky, mírní dýchavičnost. Čerstvě nasekané a spařené listy lze přiložit na špatně se hojící rány.

 

Způsoby užívání

Nejvíce chutná čerstvě posekaný v polévce, na bramborách, na chlebu s máslem, v pomazánkách  a salátech. Sušený ztrácí účinky a vůni. Lepší je naložený v oleji a soli jako pesto nebo čistý, posekaný a zamražený, kdykoliv použitelný na maso nebo těstoviny. Lidé s citlivým žaludkem mohou listy zalít horkým mlékem, nechat vyluhovat 3 hodiny a popíjet po doušcích. Listy můžeme připravit jako špenát, popř.ho smíchat s kopřivou.

 

Recepty

Tinktura: nakrájené listy vložíme do lahve a zalijeme 40 % lihovinou, necháme 14 dní luhovat na sluníčku nebo na teplém místě. Užívá se denně 15 kapek v hrnku vody.

Tvarohová pomazánka: kelímek tučného měkkého tvarohu, omyté a nasekané listy, sůl, pepř, dle chuti kurkuma (nemusí být).

 

Při konzumaci česneku doma musíte jíst společně s partnerem, jinak spíte sami!

Dobrou chuť a hodně zdraví!



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články