Voda - důležitá součást života

Miluše Skulinová

Očistné techniky vodou pro boj s alergií.

Voda

Pro člověka nemoudrého se voda může jevit jako laciná tekutina. A přitom jde o nejcennější dar přírody. Voda zajišťuje v našich životech rovnováhu od prvopočátku. Embryo plave v plodové vodě a po celý náš život musíme respektovat zákon přírody postavený na potřebě tekutin. 

V dnešní době  informačního chaosu často i odborníci polemizují o množství vody, které potřebujeme. Pro mne je přijatelný názor, podporující zachování tělesné rovnováhy, že máme přijmout tolik vody, kolik odejde. Málokdo si asi někdy měřil, kolik vody vlastně za den vyloučíme formou potu a moči. Pokud tak učiníme, dostaneme se na 10 až 14 sklenic vody. 2 - 3 litry tekutin za den za přiměřeného pohybu by mělo dostatečně organismus zavodnit a zároveň očistit.

Můžete si jednoduše vyzkoušet nepít a pocítíte jeden z následujících symptomů:

- bolest hlavy

- únava

- zápach z úst

- zácpa

- suchá pleť a kůže na těle

- celkové zhoršení pleti

- bolest kloubů

- těžké nohy

- malátnost

Ale raději si vyzkoušejte pít pravidelně. Přes noc je tělo dehydrované, a proto je třeba ranním pitným rituálem nastartovat metabolismus. Nejlépe se hodí teplá voda, čistá, s citrónem, se zeleným ječmenem nebo s kurkumou. Všechny tyto varianty podpoří peristaltiku střev a jejich vyprazdňování a působí zásaditě. Pít se má více dopoledne a v průběhu dne, po 19. hodině už nechat ledviny odpočívat.

Voda jako lék

Voda nám může posloužit jako lék. Právě pití teplé až horké vody je starý židovský recept pro lidi s nemocným žlučníkem. Napomáhá ke snadnějšímu trávení tučných jídel. Uvolňuje napětí vnitřního svalstva. Zklidňuje.

Naopak studenou vodu použijeme při tělesném otužování. Začít můžeme už u miminek, kdy jim při koupání ke konci jemně připouštíme do vaničky chladnější vodu. Samozřejmostí je nenechat po takové osvěžující koupeli miminko prochladnout.

Otužovat a zvlhčovat bychom dle jogínských předpisů měli denně naše nosní dírky. Nejen, že je dokonale pročistíme, ale zvlhčená nosní sliznice bude odolnější vůči bakteriím a u alergiků ji zbavíme navíc prachu a ulpělých alergenů. Jednoduše namíříme sprchu proti obličeji a nosu a pod proudem pročistíme pomocí prstů obě nosní dírky. Ještě účinněji odhleníme nosní sliznici tzv. nosní sprchou se slanou vodou (lze zakoupit v lékárně). Nebo použijeme alespoň v průběhu dne sprej s Vincentkou.

Alergici by měli v pylové sezóně co nejčastěji oplachovat obličej i oči. Stačí čistou vodou. Do očí pak můžeme i pro zklidnění podráždění použít chladný odvar ze světlíku lékařského, každý den čerstvý!

Protože pyly poletují všude, měli bychom si denně vlasy před spaním alespoň opláchnout, nemusíme nutně použít šampón.

Ke zmírnění dechových problémů v teplých a suchých dnech přispějí zvlhčovače vzduchu. Opět stačí čistá voda nebo s přídavkem esenciálního oleje, například eukalyptu.

Kdo nemá doma žádný přístroj, postačí miska s vodou v naší blízkosti či vlhké záclony nebo závěsy. 

Ve zmíněných případech nám čistá voda nesmírně uleví od alergických projevů, ale zapůsobí i preventivně. Přinejmenším zpříjemní a zkvalitní naše bytí. Proto člověk mnohdy překonává svou přirozenou lenost, aby si svého života užil bez problémů a ve zdraví.

K tomu, ať vám napomůže voda!



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články