Letní oběd nebo večeře

Miluše Skulinová

Tipy na rychlé, lehké, výživné, nízkokalorické hlavní jídlo

Letní oběd nebo večeře

Letní horké počasí nás rozpaluje do fialova a málokteré hospodyňce se chce trávit dlouhé hodiny u sporáku. Mnohdy nemáme ani chuť k jídlu. Možná vám zachutnají moje oblíbené vychytávky a potěší vás jejich rychlá příprava. Po stránce složení se vždy snažím, aby pokrm obsahoval bílkovinu, zeleninu a sacharidy, tuky jen v podobě panenského oleje na dochucení, popř.semínka na ozdobení. V teplých dnech se daří virům střevních katarů, proto na posílení mikroflóry doporučuji denně hrstku kvašené zeleniny (vlastní nebo kimchi, ne sterilizované zelí), které obsahují potřebná probiotika. Ta podporují trávení, ale hlavně posilují střevní imunitu. Chlazená kvašená zelenina úžasně chutná a účinně ochladí. 

Recept na kvašenou zeleninu:

Klasika je použití hlávkového zelí. Já miluji kedlubny, cibuli a mrkev, kterou buď na tenké plátky nakrájím nebo na hrubo nastrouhám, jemně prosolím, promíchám a pomačkám, aby vše pustilo šťávu. Zeleninu napěchuji do sklenice, důkladně pomačkám, ať zůstane obsah pod tekutinou. Sklenici zakryji a nechám 3-5 dní při pokojové teplotě zpustit mléčné kvašení. Poté ochutnám, zda je zelenina kyselá, křupavá, neztmavla a nezměkla, kavíčkuji a uskladním v ledničce. Poté se už může konzumovat.

Libovolně dle chuti se může kombinovat jakákoliv zelenina s cibulí i bez ní, s různým kořením, kmínem, hořčičným či koprovým semínkem. Pokud máte sušší zeleninu a nedaří se vám ani po prosolení vytlačit šťávu, pak nezbývá, než převařit vodu, nechat vychladnout a zalít zeleninu s trochou soli tak, aby vše bylo pod roztokem. Zelenina jinak zplesniví.

Sterilizované kupované zelí nedoporučuji, protože díky vysoké teplotě přišlo o cenná probiotika, která vznikají právě díky mléčnému kvašení.

Účinky probiotické kvašené zeleniny:

Posiluje celkovou imunitu. Zlepšuje zažívání. Zmírňuje astma a alergie. Oslabuje výskyt plísní a kvasinek v těle. Zpestřuje jídelníček!

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Fotogalerie




Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články