Kvašená zelenina

Miluše Skulinová

Kvašená zelenina

Zelenina, která prošla mléčným kvašením, je přírodním zdrojem probiotik. Ta usnadňují trávení, napomáhají k pevnější imunitě a zbavují nás nepříjemného nadýmání i některých onemocnění. Probiotika bychom neměli jíst pouze po antibioticích, ale nejlépe každý den!

Pro milovníky vaření doporučuji knihu Kvašená zelenina od Karla Machaly. Najdete v ní užitečnou teorii i spoustu receptů.

Základní recept:

Jakákoliv tvrdší zelenina, kterou omyjeme, nakrájíme na menší kousky, promícháme a uložíme do sklenic se širším hrdlem. Zalijeme převařenou, vystydlou vodou, osolenou v poměru 1l vody a 1 rovná lžíce soli. Zeleninu upěchujeme tak, aby byla pod vodou a zatížíme například menší skleničkou. Překryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě 3-5 dní kvasit. Budou ucházet bublinky, to je v pořádku, neměla by zelenina černat, v tomto případě vše vylijeme, neboť zeleninu znehodnotila hniloba. Po určené době je zelenina určená ke konzumaci, zůstane přirozeně křupavá, jemně změklá a kyselá, tak sklenice zavíčkujeme a uchováme v ledničce po dobu jednoho měsíce. Průběžně odebíráme vždy čistou lžící, navíc zbytky, které ulpí na okraji sklenice, znovu zatlačíme pod vodu a zavíčkujeme.

Mé oblíbené kombinace:

Kedlubny a cibule

Hlávkové zelí, kmín, bobkový list

Květák, cibule, mrkev, kmín, nové koření, bobkový list, kousky česneku

Kimchi:

čínské zelí, bílá ředkev, zázvor a česnek ( jen malé množství), špetka chilli, červená paprika mletá, cibule. Tradičně se doporučuje čínské zelí a ředkev nakrájet na proužky či plátky a naložit přes noc do nálevu ( 2,5 l vody a 250 ml soli). Poté se směs důkladně propláchne, nechá okapat a smíchá s nastrouhaným zázvorem, česnekem, paprikou, chilli a nakrájenou cibulí. Promícháme, napěchujeme do sklenic a zalijeme studenou vodou se solí ( 1l vody a 1 rovná lžíce soli, v některých receptech se uvádí i lžička cukru ).  Množství vody v podobě jednoho litru uvádím pouze kvůli koncentraci soli. Jak vše napěchujeme do sklenice, situace ukáže, kolik a jestli vodu musíme vůbec dolévat. Někdo má raději slanější, takže po procesu kvašení ochutnáme a můžeme dodatečně sůl přidat, ale ubrat už nikoliv! 

Fermentace kimchi se doporučuje až několik týdnů, ale z praxe mám vyzkoušeno, že už po týdnu se dá konzumovat a tudíš jej zavíčkujeme a necháme v ledničce. Zelenina nesmí být nikdy tmavá a měkká jako kaše, to je známka znehodnocení. Tím, že zeleninu uchováme zavřenou v ledničce, zpomalíme fermentaci, ne však zastavíme, proto takto není skladovatelná roky!

Pokud jste zdraví jako řípy a nemáte motivaci se zabývat fermentováním, pak vám prozradím, že konzumování kvašené zeleniny se připisuje dlouhověkost...

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články