Preventivně a chutně proti chřipce

Miluše Skulinová

Vitamín C a zinek jako superhrdinové

Vitamín C a zinek jako superhrdinové

I kdyby mě někdo chtěl poslat za mříže za tvrzení, že cibule a česnek jsou přírodní antibiotika a antivirotika, budu si za tím stát, protože mi to denně dokazují. Navíc cibuloviny efektivně odhleňují plíce a slouží tak jako prevence zápalů plic. Jejich pravidelné zapojování do jídelníčku posílí náš imunitní systém a jarní nadílka nás doslova rozmazluje. V každém záhonku a na prodejních pultech jsou k mání jmenovitě: naťová cibule, klasická kuchyňská, křen, pórek, pažitka a když nepropásneme časné jaro, tak i všude kolem řek a potoků medvědí česnek. Taková armáda musí odradit i koronavirus! Ale je třeba dbát především na prevenci!

Cibule obsahuje allicin, který posiluje imunitu, snižuje riziko trombóz, brzdí zánětlivé procesy, dodává vit.C, A, E, B, odheňuje a tím je prevencí respiračních a chřipkových onemocnění, vit.C se v těle kamarádí s kolagenem, proto chrání naše klouby i kůži

Medvědí česnek pomáhá snížit krevní tlak a léčit křečové žíly (čistí krev), zlepšuje činnost trávicího systému a dezinfikuje sřeva

Česnek má protizánětlivé účinky, hubí plísně, bakterie a viry, snižuje cholesterol, krevní tlak, riziko krevních sraženin a infarktu, protože je antivirový, lze s ním zničit i bradavice zevním působením.

Ořechy obsahují hodně minerálů, ale také vit.B

Kořenová zelenina si z půdy bere minerály jako hořčík, selen...

Zinek je další z velikánů důležitých pro imunitní systém, chrání také před oxidativním stresem a zajišťuje normální funkci zraku, vlasů, nehtů, kůže a kostí. Je velmi důležitý pro plodnost. Najdeme ho mimo jiné ve vaječných žloutcích a v dýňových semínkách

Pokud chceme tělu dodat jistou stravu pro pevný imunitní systém, pak bychom měli kombinovat předchozí tzv. superpotraviny. Nejlépe fazole, kořenovou zeleninu, cibuloviny, ořechy, semínka, vajíčka a panenský olej.

Příklad lehké večeře, kterou si můžete dle vlastní chutě a fantazie obměnit:

Vařená červená řepa, rajče, pórek, medvědí česnek, rukola, baby špenát, vařené vajíčko, gomasio (solená drcená dýňová semínka), olivový olej, mandlové lupínky. Libovolný toust, v mém případě kukuřičný.

Dobrou chuť a silnou imunitu!



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Fotogalerie




Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články