Jógový kurz leden-duben (10.cvičení)

Miluše Skulinová

Informace pro předplatitele kurzu jógy 1-4/2020

Jógový kurz leden-duben (10.cvičení)

Milé dámy, zdravím vás a nesmírně mě těší, že s vámi mohu být v těchto dnech alespoň virtuálně. Po překonání technických obtíží s videem vám již mohu posílat pravidelné lekce formou psaného slova a natočeného videa s cvičením.

Koronavirus nám překazil desáté cvičení našeho kurzu, a proto vám poskytnu jeho náhradu tímto způsobem.  Lekce naleznete vždy se stejným obrázkem a očíslované, snad navážeme ještě ve fyzické podobě. Můžete si libovolně spustit i jiná videa s cvičením v sekci zdravý pohyb. Všechny ásany jsou také nafocené ve skriptech 1.třídy od školy jógy Karakal, které některé z vás mají a jsou stále k dispozici.

V našem posledním setkání jsme se seznámili s třetím doporučením NIJAMY (jak žít v souladu sám se sebou) TAPAS (sebekázeň) a jako příklad nám posloužilo 80.výročí narození Chucka Norrise, kdy jsme si na jeho příkladné sebedisciplíně s trochou nadsázky ukázali, jak se  mu celoživotní trénování vyplatilo, v jaké dobré fyzické i psychické kondici je. Chuck Norris sice chytil koronavirus, ale bylo mu ho líto, tak ho hned zase pustil!

V dnešní lekci následuje předposlední etické doporučení SVÁDHJÁJA (sebepoznání).  Možná právě v posledních dnech vychází na jevo naše duševní odolnost i fyzické zdraví a s ním spojená imunita-naše připravenost. Často líčím, jak je jednoduché být vyrovnaný a v pohodě, pokud se nám do cesty nestaví žádné životní překážky a spousta mladých lidí právě z tohoto důvodu odmítá techniky duševní hygieny a spíše trénují jen svaly. ,,Co by se mi mohlo stát? Nepotřebuji žádnou relaxaci, žádné ovládání dechu a mysli, žádnou meditaci!" Ale ve chvíli, kdy se život stává složitým, platí: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti! 

Na počátku sebepoznání můžeme použít různé testovací metody, abychom si uvědomili např. své povahovavé vlastnosti, schopnosti, nadání a s tím se naučili dále pracovat a rozvíjet spokojenost. Praktikování jógy nám pomáhá utišit a zklidnit sebevědomé ego, učí nás vnímat a poslouchat vlastní tělo a mysl.

Sebepoznání a nalezení sebe sama na svém místě znamená pocítění radosti, která s sebou nese zdraví, klid a mír.

Kdo miluje svou práci? Komu dává smysl? Kdo je spokojený se svým tělem? Kdo je spokojený se svým životem? Kdo se může podívat svému svědomí do očí?

Jak radí moudří jógoví mistři-gram praxe převáží tuny teorie...

A co potřebujeme v dnešní dny? To, co jsme potřebovali vždycky-duševní trénink, umění se zklidnit, přivézt tělo, duši i mysl k rovnováze!

Pomocníkem číslo jedna je plný jógový dech  (PJD). Jeho nácvik si ukážeme na videu. Doporučuji si ho provádět 1x za hodinu ve stoje, v sedě či v leže! PJD je naším neviditelným pomocníkem, lékařem, přítelem vždy a všude... Pomáhá nám se zklidnit, uvolnit fyzické napětí, pomáhá jako prevence bolestí zad, hlavy, břicha z důvodu nervozity nebo nahromaděného stresu.
 

 



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články