Jógový kurz leden-duben (11.cvičení)

Miluše Skulinová

Informace pro předplatitele kurzu jógy 1-4/2020

Dnešní teoretickou část společného setkání bych ráda vedla v duchu léčivého ticha. Tento týden mne oslovil citát z mého skládacího kalendáře na ledničce, který praví: ,,Tajemství úspěchu je-mlčet o tom, co nevíte." Voltaire. A hned přidávám druhý od neznámého autora: ,,Tvá slova by měla být lepší než tvé mlčení."

Učíme se každý den a škola života nemá prázdniny. Existuje mnoho citátů a moudrých pouček o tom, že: ,,Mluviti stříbro, mlčeti zlato!" Nebo zenová rada, že mluvit bychom měli pouze tehdy, jsou-li naše slova moudrá nebo zábavná." Nebo citát: ,,Nechceš-li si pusu spálit, měl bys mlčet nebo chválit!"

,,Samota je dar a ticho je požehnání." Tato slova mouhou mít pro někoho nádech šílenství, zvlášť v dnešní dny. Ale zajisté se nemyslí samota u počítače s náporem stovek informací.

Samota v józe je myšlena jako řízené a vědomé odloučení se od okolních vjemů, od vlastních myšlenek tak, jak praví jógasútra: ,,Jóga je zastavení pohybu mysli." Toto zastavení nám totiž přináší díky vnějšímu klidu hlavně vnitřní klid,  s jehož absencí nikdy nedosáhneme spokojenosti a stálého zdraví. Pokud se budeme více zabývat okolím a méně sebou samým, pak nutně přehlédneme vše důležité v našem těle a v našem celém životě. Ve chvíli, kdy je člověk k sobě vnímavý, dokáže citlivě reagovat na bolest (proč nás něco bolí, kdy nás něco bolí) a dokáže s tím náležitě pracovat. Vnímaví lidé ví přesně, co nemají jíst, pít a dělat, aby jim nebylo špatně. Vnímaví lidé cítí, kolik pohybu potřebují, aby se cítili vyrovnaně. Vnímaví lidé dokážou předem přemýšlet o svých myšlenkách, slovech a činech. K tomu všemu ale nutně potřebujeme umět se zastavit.

Existují jógové techniky jako mauna, koncentrace a meditace.  V současné společné karanténě zajisté maunu ocení celá domácnost! Mauna znamená mlčení. Absenci vážného uvažování. Mauna jako očistná koupel naší mysli i duše. Zkuste se doma domluvit jeden den, že si takovou maunu dopřejete-formou hry. Vypnete všechna audia, videa, mobili a zakážete si navzájem spolu komunikovat. Rodiny s malými dětmi mají omezené schopnosti, ale zkuste se vcítit do hluchoněmých-také to jde třeba tím, že druhému povedeme ruku nebo krok...Dopřejte druhému klid tím, že na něj nebudeme mluvit. Dopřejte sami sobě klid tím, že nebudete mluvit.

Kdybyste techniku mauny provádět celý den nemohli, dopřejte si ji denně alespoň hodinu. Kdyby i tento čas byl pro vás nemožný, dopřejte si každý den alespoň krátkou koncentraci například v některé jógové poloze v sedě, zavřete si oči, uvolněte tělo a zaměřte svou vnitřní pozornost na nádech a výdech, nádech a výdech, až pocítíte obrovskou úlevu a klid. Kéž se vám tato léčebná technika daří a líbí. (viz video Jóga v denním životě 1.díl 2.část)

A možná díky tichu objevíme poslední, pátý krok Nijamy tzv.Íšvara Pranidhánu.  Zjednodušeně je Íšvara naším učitelem, respektováním vyšších principů. Přijetím skutečnosti, že my nejsme tím nejvyšším a posledním článkem života. Pocítěním životní pokory, smíření, ale zároveň jistoty díky pevnosti tzv.univerzálních zákonů. Jako když malému dítěti poskytneme jistoty v podobě řádu, lásky, opory a přirozené autority. 

V příštím setkání si pro přehled shrneme všech deset etických zásad.



Miluše Skulinová

Cvičitelka jógy

Osobní motto:

Být šťastný, užitečný a umírat v pokoji. Je lidskou povinností vše užitečné šířit dál. Proto nechci mrhat svým drahocenným časem a chci pozitivní zkušenosti předat těm, kteří o ně stojí. Nazývám se sběratelkou relevantních zpráv o zdravém životním stylu.

BIO


Sdílet



Semináře

Ozdravný seminář - Léto v Beskydech
Ozdravný seminář - Léto v Beskydech Podrobnosti



Podobné články